Žbogar i Čolaku su se sastali sa dobitnicima stipendija u okviru 10. kruga šeme stipendija Mladi elementi (07/06/2016)

Obraćanje šefa Kancelarije EU/Specijalnog predstavnika EU, Samuela Žbogara, nedavno odabranim stipendistima 10. kruga šeme stipendija Mladi elementi

Poštovani ministre Čolaku,

Poštovani stipendisti,

Poštovani predstavnici Odbora svršenih studenata u okviru Šeme mladih elemenata,

Dame i gospodo,

Meni posebno zadovoljstvo predstavlja to što sam danas ovde sa vama povodom obraćanja nedavno odabranim stipendistima u okviru 10. kruga šema stipendija Mladi elementi.

Samo da objasnim, Šema mladih elemenata je program postdiplomskih stipendija EU za Kosovo koji ima za cilj da doprinese stvaranju delotvorne, efikasne i transparentne javne uprave na Kosovu na svim nivoima.

Rekordnih 450 studenata, što je najveći broj do sada, podnelo je prijave za program za 2016-2017. Od tog broja 251 su ženskog pola a 25 su pripadnici manjinskih zajednica. Svima njima se zahvaljujem na interesovanju.

Ove godine smo mogli da dodelimo 38 stipendija. Želim da čestitam svim novoizabranim stipendistima koji će pohađati master studije na različitim univerzitetima širom EU tokom naredne školske godine.

Svi ste prošli veoma zahtevan i konkurentan proces izbora kako biste stigli ovde – rekao mi je kolega koji je učestvovao u procesu da ste pokazali impresivan nivo znanja, inteligencije i retoričkih veština – što vas, verujem, čini jakim kandidatima za master programe u Evropi.

Dobiti stipendiju jeste veliko lično dostignuće, ali vi istovremeno postajete važan dobitak za Kosovo. Javna uprava na Kosovu će u narednim godinama biti predmet važnih reformi, a to je proces kojem ćete vi biti svedok iz prve ruke kada se vratite na Kosovo.
Ovo je naročito važno u kontekstu približavanja kosovskog zakonodavstva pravnim tekovinama EU i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Siguran sam da ste uzbuđeni zbog prilike da pomognete evropskoj budućnosti Kosova, kao što ste sada uzbuđeni zbog stipendije i svog daljeg akademskog puta u inostranstvo.

Šema mladih elemenata je jedan od naših programa na Kosovu koji najduže traje i kao što je ministar rekao – jedan od najuspešnijih i program na koji smo mi ponosni. Program je uspešno započet još 2004. godine, a tekući krug je deseti po redu.

Novoizabrani stipendisti, koji će nastaviti svoje studije u različitim oblastima prava, javne uprave i ekonomije, će se po završetku svojih master programa pridružiti porodici od nekih 250 svršenih studenata šeme mladih elemenata iz prethodnih devet krugova.

Šema mladih elemenata im nudi zaposlenje u javnoj upravi na Kosovu po povratku sa studija. Ali, ne radi se o stipendiji i zaposlenju, na ovaj način EU doprinosi stvaranju veoma profesionalne i kvalifikovane javne službe na Kosovu koja će moći da radi za svoje građane i da odgovori na značajne izazove sa kojima se suočavaju današnje javne uprave.

Kao što je ministar rekao, imamo izuzetne rezultate svršenih studenata Šeme mladih elemenata iz prethodnih devet krugova – neki od njih su stigli do mesta viših službenika, direktora, generalnih sekretara, članova kabineta, a čak i ministara – koji su samim tim već uključeni u upravljanju evropskim procesima na Kosovu.

Novina što se tiče ovog kruga Šeme mladih elemenata bilo je uvođenje probne šeme za postojeće javne činovnike. Zajedno sa kosovskim vlastima smatrali smo da je važno da se osposobi postojeća javna uprava. Dvoje nagrađenih stipendista koji će pohađati master studije ove godine dolaze iz javne uprave i ja sam uveren da će kombinacija njihove profesionalne stručnosti sa novostečenim akademskim znanjem biti od posebne važnosti za Kosovo.

Dame i gospodo,

Kao što je naglašeno u mnogobrojnim prilikama ranije, reforma javne uprave je ključni prioritet i za EU i za vladu Kosova.

Naša kontinuirana podrška Šemi mladih elemenata odgovara značaju koji EU pridaje potrebi da se neprestano sprovodi reforma javne uprave, kao što je naglašeno u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Želeo bih da se zahvalim Ministarstvu za evropske integracije na neprekidnoj podršci i aktivnoj ulozi u ovom programu tokom godina. Znam da su mnoge Vaše kolege u Ministarstvu bile stipendisti Šeme mladih elemenata i da ste Vi samim tim svesni dodatne vrednosti koju ova šema pruža Kosovu. Zbog toga želim da ohrabrim Ministarstvo javne uprave da ostane posvećeno integraciji ovogodišnjih stipendista u javnu upravu Kosova odmah nakon njihovog povratka iz inostranstva.

Posebna zahvalnost ide Odboru svršenih studenata Šeme mladih elemenata na vašem konstantnom učešću u promociji Šeme mladih elemenata, na razmeni znanja i iskustva sa kandidatima i stipendistima, kao i na tome što ste poslužili kao odličan primer kako doprineti evropskoj budućnosti Kosova u civilnoj službi.

Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Britanskom savetu na uspešnom i veoma profesionalnom posredovanju ovim programom i na održavanju veoma dobrih odnosa sa širokom mrežom evropskih univerziteta koji su tokom cele godine prepoznavali značaj ovog programa za Kosovo.

Želim stipendistima sve najbolje u budućim akademskim dostignućima, kao i u profesionalnim karijerama kada se vrate na Kosovo. Nadam se da će vam naredna školska godina doneti uzbuđenja i nadam se da ćete uživati. Mi svi možemo pomoći da Kosovo postane mesto kakvo mi želimo da bude.

Srećno i hvala vam na pažnji.